„Ђе просвјета – ту су напредности,

ђе просвјета – ту народност цвјета,

ђе народност – живот је душевни,

ђе је није – без душе кипина ...“

П.П. Његош: „Поздрав роду на ново љето“

ОШ „ПЕТАР ПЕТРОВИЋ ЊЕГОШ“ – ВРБАС

Врбас се налази на географским координатама 45о 43`СГШ и 19о 38` ИГД. Простире се на површини од 376 km2. Заузима део простора који се
налази у геометријском средишту Бачке. Смештен је на раскрсници главних путева различитог саобраћаја који пролазе територијом његове општине, везујући га тако са осталим деловима Војводине, као и са другим крајевима Републике Србије. Општина Врбас са седам насеља је вишенационална средина са 22 националности и укупним бројем, према последњем попису 45.852 становника.

Основна школа „Петар Петровић Његош“ налази се готово у самом центру Врбаса. Основана је 1951. године.

Данашњи изглед школске зграде, површине 4.687,87 m2 и дворишног простора 4.818,13 m2 довршен је 1980. године реконструкцијом постојећег и доградњом централних објекта. Школа је тада добила велике и осветљене учионице, савремено уређене кабинете, библиотеку-медијатеку која данас поседује око 12000 књига и колекцију мултимедијалних CD-а, фискултурну салу, свлачионице за ученике са купатилима, кухињу са трпезаријом, зборницу, канцеларије, стан за домара и друге пратеће просторије. Почетком школске 2002/2003. године реализацијом пројекта ADF-а као део програма „Ревитализација друштва путем демократског деловања“, а у сарадњи са II Месном заједницом Општине Врбас, опремљен је информатички кабинет са 16 умрежених рачунара Pentium IV, мултимедијалним пројектором и платном, скенером, ласерским штампачем и копир апаратом.

У данашњој Основној школи „Петар Петровић Његош“ у периоду од 1946. до 1951. године радила је Средња пољопривредна школа. Школа је била интернатског типа. Имала је своју пољопривредну економију, своју управу и своје раднике. Средња пољопривредна школа била је неопходна граду Врбасу, јер он је и тада важио за значајан индустријски центар у држави. У овој школи образовање је завршило 7 генерација, а град Врбас је тада добио нешто више од 200 пољопривредних техничара. Средња пољопривредна школа из Врбаса премештена је у Сомбор 1952. године где се и данас налази.

На територији града Врбаса школске 1951/1952. године формиране су три осмогодишње школе. Нашој школи која је добила име „Прва осмолетка“ припала је највећим делом територија Новог Врбаса, Шећеране и Винограда. У млађе разреде (од I до IV) те школске године уписано је 417 ученика распоређених у 11 одељења, од којих једно одељење на Шећерани комбиновано од прва четири разреда, 4 одељења у Виноградима, а 6 одељења у Новом Врбасу. У старије разреде (од V до VIII) уписано је 314 ученика. Интересантно је рећи да је број ученика у одељењу тада био од 35 до 55 ученика.

Први директор наше школе је био Никола Вукчевић, а секретар Ђорђе Аларгић. Први учитељи су били: Јелисавета Пејаковић, Јованка Перић, Витомир Ковановић, Олга Бељански, Тодор Бељански, Станко Паповић, Смиља Мирковић, Јулка Медурић, Боса Ковјанић, Ивана Ађански, Димитрије Дулетић, а први наставници Драгиња Станков, Нада Пецарски, Јелисавета Шкрбић, Илија Мирковић, Љубица Цвејановић, Александар Корчаков, Јова Димитријевић, Ђорђе Аларгић.

Године 1953. Савет за просвету и културу среза Кулскога, предлаже промену имена школе „Прва осмолетка“ у Осмогодишњу школу, с тим да се школи да име једног црногорског народног хероја или песника. Дана 6. V 1953. године колектив школе једногласно доноси одлуку да школа носи име цењеног песника Петра Петровића Његоша чије име и данас с поносом носи.

Школа је 1952. године наследила зграду бивше Средње пољопривредне школе у коју су били смештени ученици од V до VIII разреда и зграду која је национализована од Црквене општине, а у коју су били смештени ученици од I до IV разреда.

С обзиром да је материјална ситуација била врло скромна школа је ипак успела у првој години свога рада да набави: 1 магнетофон, 1 грамофон са плочама, 1 дијаскоп са неколико дијафилмова, опремила је фото-лабораторију, делимично школску радионицу и кабинет физике.

У овом контексту истичемо и то да је у нашој школи од 1986. године радила и Школа за основно музичко образовање. Одлуком Владе Републике Србије и од 1995. године Школа за основно музичко образовање је издвојена из наше школе. Од тада она ради као самостална школа.

С обзиром да се школа налази у близини важних установа и организација користимо ту повољност да будемо отворени за сарадњу. До сада је школа имала успешну сарадњу са локалном заједницом, културно-просветним и спортским удружењима, привредним организацијама, родитељима, основним и средњим школама на територији Општине Врбас, а и шире. Веома добру и богату сарадњу имамо са Основном школом „Слободан Секулић“ из Ужица и Основном школом „Петар Петровић Његош“ из Зрењанина. Врата наше школе увек су широм отворена за све активности које доприносе побољшању квалитета наше основне делатности-образовања и васпитања најмлађих. Често смо домаћини песницима, студентима и професорима музике, драмским уметницима... Одазивамо се редовно на све хуманитарне и друге акције које организује локална заједница, Министарство просвете. Неке и сами организујемо.

Трудимо се да одемо и корак даље у односу на друге школе. Као нашу предност истичемо отвореност за сарадњу и интензивне ваннаставне активности кроз различите секције. У нашој школи успешно раде: литерарна, драмска, рецитаторска, новинарска, информатичка, већарска, ликовна, географска, кошаркашка, одбојкашка, рукометна, ритмичка секција, затим секција младих математичара, хемичара, историчара, физичара, љубитеља енглеског језика, машинске технике, саобраћајна, електротехничка, еколошка секција, хор ... Чланови секције постижу редовно запажене резултате на разним такмичењима и смотрама од општинског до републичког нивоа.

Сваке године свечано и с радошћу обележавамо два датума, 1. новембар и 27. јануар. Разноврсним културно-уметничким програмом и спортским активностима обележавамо Дан школе (1. новембар). Брижљиво припремамо и светосавску свечаност. Хорским песмама, рециталима, казивањем народних песама уз гусле, квизовима о животу и делу светог Саве, наши ученици показују познавање своје историје и културне баштине и тиме славе име светог Саве, клањају се његовој врлини и вери, негују свеопшту љубав, доброту и просветитељство.

Многобројни су успеси наших ђака и њихових наставника. Немогуће је овом приликом набројати све. Редовно и са успехом учествујемо на свим општинским такмичењиима, смотрама и конкурсима. Завидне резултате постижемо и на окружним такмичењима. Више пута смо били у самом врху републичких и свезних такмичења. Најчешће су нас својим изванредним успесима и резултатима радовали млади математичари и рецитатори. Млади математичари су школи донели многобројне дипломе, похвале, признања и прва места од општинског до савезног нивоа.

Веома смо поносни резултатима које су постизали наши рецитатори и ученици из српског језика. Међу најбољима из српског језика на републичком такмичењу у оквиру манифестације „Ђачки Вуков сабор“ 2001. године нашли су се и наши ученици. Више пута су се на републичким смотрама рецитатора појављивали и наши ученици и с успехом представљали своју школу. Добре рецитаторе и језичке таленте годинама је с посебним ентузијазмом и љубављу припремала наставник српског језика, Косовка Лаврнић која је 1994. године за свој предан рад у просвети добила Јубиларну спомен плакету Дана ослобођења Врбаса. Истаћи ћемо још и ученичку задругу „Полет“ која је на X смотри ученичких задруга Србије у Крушевцу, 1997. године са делом свог програма у такмичарском делу смотре задруга освојила 1. место.

Првих места на републичком нивоу постигли смо и из других предмета и области: литерарног стваралаштва, енглеског језика, ликовне културе, хемије, техничког образовања, географије, историје...

У нашој школи посебно је развијено литерарно стваралаштво ученика. Поводом 50 година постојања и рада наше школе штампали смо збурку литерарних радова који су награђени или објављени у дечијим часописима у периоду од 1995. до 2000. године. Збирка носи наслов „Искрице“.

Ученици наше школе истичу се и у другим активностима: спортовима, музици, глуми, о чему сведоче витрине пуне њихових медаља, пехара, похвала и диплома.

Дуги низ година били смо организатори општинског такмичења из математике. Године 2000. организовали смо окружно такмичење из математике, а 2002. године била нам је поверена целокупна организација 35. републичког такмичења из математике. За безпрекорну организацију такмичења школа је тада одликована златном медаљом. За свој дугогодишњи успешан и плодан рад школи је 1994. године додељена Јубиларна спомен плакета Дана ослобођења Врбаса. Указом Председништва СФРЈ 1988. године школи је додељено одликовање Орден рада са сребрним венцем за заслуге постигнуте у образовању и васпитању младих генерација као и за допринос у ширењу просвете и културе.

Трудимо се да идемо у корак с временом и реформама у образовању. Школске 2004/2005. године учествовали смо у пројекту Владе Републике Србије „Унапређивање образовања“ и израдили пријекат Школски развојни план за период од три године и предлог пројекта „Глас за све нас“. Почетком јуна 2006. године у оквиру пројекта „Глас за све нас“ основали смо ученички радио и ученичке новине „Искрице“. На овај начин ученици су у могућности да у сарадњи са својим наставницима говоре и пишу на теме које њих интересују, а које су образовно-едукативног и забавног карактера. Школске 2008/2009 године почео је са радом и продужени боравак који и данас успешно функционише.

Развојним планом за наредни период планирамо да модернизујемо наставу новим и савременим наставним средствима, да унапредимо све ваннаставне активности, учврстимо и продубимо сарадњу са свим досадашњим установама, појединцима и организацијама...

Поносни смо на своју школу и успехе који су резултат заједничког рада ученика и њихових наставника.

Наставићемо да својим знањем и искуством помажемо ученицима да стекну основно образовање и васпитање и савладају све наставне садржаје и преправке које носи ђачко доба.